Необходими продутки:
- Безглутенова паста Fusilli
- Спанак – 400г
- Готварска сметана – 200мл
- Синьо сирене – 150-200мг
- Скилидки чесън – 4 бр.
- Индийско орехче
- Сол
- Прясно смлян черен пипер
- Зехтин – 2 ч.л.
- Пармезан за поръсване
Начин на приготвяне:
В дълбок тиган загрейте зехтина и добавете нарязания на дребно чесън, гответе за кратко, докато омекне и се ароматизира зехтина. Добавете сметаната,сол, черен пипер и индийско орехче и оставете течноста да заври . На слаб огън варете около 5-6 минути, леко да се редуцира и сгъсти. Бъркайте енергично, за да не загори. След това добавете синьото сирене и продължете да бъркате до пълното му разтапяне. Бланширайте спанака: заливате го за кратко с гореща, леко подсолена вода. За да запазите свежия цвят трябва да се шокира с ледена вода. Бланшираният спанак прибавяте към вече готовия млечен сос. Сварете пастат в дълбока тенджера с голямо количество подсолена вода за около 8-10минути. Веднага след сваряването прибавете пастат към соса, разбъркайте и ако е гъста може да разредите с малко от водата на пастата. Сервирайте гореща и поръсете с прясно настърган пармезан. Поднесете с охладено бяло вино.
Подходяща паста за рецептата: