За Sotelli

Пастите Sotelli се произвеждат в Полша. Oтговарят изцяло на всички съвременни изисквания. За производството им се използват само най-добрите суровини (царевицата се добива от екологично чисти райони в Аржентина). Създадохме продукт, който изцяло да задоволи потребностите и на най-претенциозните кулинари.
Заради неповторимия си вкус пастите Sotelli са предпочитани не само от хора с непоносимост към глутен, а и от тези, които се стремят към правилно хранене и водят здравословен начин на живот.
Изберете вкусна и здравословна храна за Вас и Вашето семейство.

 • Без съдържание на Глутен
 • Без ГМО
 • Без Трансмазнини
 • Лесна смилаемост
 • Подходящ за всякакви диети
 • Уникален вкус
 • Приятна консистенция и цвят
 • Подходяща плътност и еластичност
 • Бързо и лесно приготвяне
 • Широки възможности за употреба
 • Отлично съотношение цена/качество
 • Красива опаковка

Научете повече за безглутенова царевична паста Sotelli. Запознайте се с хранителните стойности, технологичния процес и спецификациите на царевицата, от която се прави паста Sotelli!

Енергийност – 355 kcal

Въглехидрати общо – 79,12 g

– от тях захари – 0,60 g

Мазнини общо – 0,95 g

– от тях наситени – 0,14 g

без трансмазнини – 0,00 g

Фибри – 2,00 g

Белтъчини – 6,45 g

Сол – 0,03 g

*Хранителни стойности за безлутенова паста SOTELLI за 100g

Технологичният процес на производството на пастите започва с фазата на получаване на суровината – царевицата, в склада. Изискванията за суровината са дефинирани във фабричната спецификация. Те са съвместими със актуалния закон за храните относно влагането на суровини в производството на храни, а именно:  Наредба на Министъра на здравето от 22/11/2010 г за допустими добавъчни вещества; Наредба на Европейската комисия № 1129/2011 от 11 ноември за промяна на Приложение 2 на Европейския парламент 1333/2008 според изработен общосъюзен списък хранителните добавки; Наредба на Министъра на здравето от 23/12/2010  относно спецификациите и критериите за чистота на хранителните добавки; Наредба на Министерския съвет от 02/01/2013 г за сортовете царевица MON 810v. Следващата фаза е оценка на суровината спрямо спецификациите на доставчика. Оценява се цялостта на зърната, чистотата и влагата. В лабораториите на завода се правят тестове за наличие на микотоксини и ГМО. Одобрената суровина се смила до брашно с гранулираност 100µm – 500µm (µm – микрометър = 10 ̄6 метра). Тестът за гранулация на брашното се прави с лазерно-оптична апаратура.

Така полученото брашно се складира в силози. С помощта на пневматична система се транспортира до миксера. В миксера брашното се смесва с вода при температура 75˚- 85˚C в резултат на което се постига необходимата влажност на сместа. Освен водата, в миксера постъпва пара с температура около 130˚C. Парата са произвежда в специален паров нагревател. Така получената смес отива в главния миксер, където, в условията на вакуум се прави окончателно миксиране докато сместа стане еднородна. След това тя преминава към витло със съответна форма, което е разположено в корпуса – в цилиндъра, в който се обработва. Тестото се прекарва през сито, пресова се през отворите в матрицата и се оформя в желаната форма. Пастата се суши в сушилни и, посредством конвейер – в тунел за доизсушаване до влажност максимум 12,5%. Продуктът се охлажда и минава през контрол на качеството. Оценяват се следните параметри: влажност, наличие на дефекти (вкл. начупени и деформирани форми), прави се и органолептична оценка (оценка на качеството). Продуктът се пакетира в пластмасови опаковки от съответен грамаж, а след това в картонени кутии. Готовият и одобрен за реализация продукт трябва да отговаря и на изискванията на Закона за безопасност на храните, а именно: Акт от 8 януари 2010 за промени в Закона за безопасност на храните; Наредба на Европейския парламент и Европейския съюз № 1169/2011 от 25/10/2011 за предоставяне на информация на потребителите на храни, промяна на Наредба на Европеиския парламент и Европейския съюз № 1924/2006 № 1925/2006 и Директиви 87/250/ЕЕС, 90/496 ЕЕС, 1999/10/ЕС 2000/13/ЕС на Европейския парламент и съвет, Директиви на Европейската комисия 2002/67/ЕС и 2008/5/ЕС и Наредба  №  608/2004 на Европейската комисия; Акт от 22/10/2010  за промяна на акт за пакетирани стоки; Наредба на Министъра на земеделието и развитието на селските райони от 26/04/2010 за промяна на изискванията за етикетиране на хранителни стоки; Наредба на Министъра на здравето от 08/01/2010 за вписване на хранителните стойности върху етикетите. Последният етап от процеса включва етикетирането и запечатване на кашоните и темперирането (складиране при определени температури и влажност на въздуха).  
Продуктът не е годен за директна консумация – подлежи на готвене. В зависимост от формата на пастата времето за готвене е 4-12 минути.

 1. Име на суровината – царевица
 2. Описание на суровината – царевица (твърда или смес от твърда и вдлъбната) за смилане в мелница
 3. Органолептични характеристики – еднакви зърна без видими нарушения, семена без прорастване и минимални нарушения на цялостта
 • Вкус – специфичен, без чужди вкусове
 • Мирис – специфичен, без чужди миризми
 1. Физикохимични параметри
 • Влажност: макс. 14%
 • Съдържание на мазнини: макс. 4%
 • DON: не повече от 1750 µg/kg
 • UAE: не повече от 350 µg/kg
 • Fumonisins (микотоксини, гъбични токсини): не повече от 4000 µg/kg
 • Плесени: (B1,B2,G1,G2) не повече от 10 µg/kg
 • Плесенни микотоксини, тип А: не повече от 5 µg/kg
 • Сума от Т-2 и НТ-2: не повече от 15 µg/kg
 • ГМО: не съдържа
 • Плътност в насипно състояние: 750 g/1
 • Якост на зърната: минимум 20% (метод на изпитване NHSO4 *)
 1. Замърсявания
 • Съдържание на зърна с нарушена цялост (през сито 4,5 mm): макс 3%
 • Примеси: 3%
 • Наличие на вредители и следи от тях: не се допуска
 1. Възраст: максимум една година от прибирането на реколтата
 2. Документация при доставките: всяка доставка се придружава от документация/сертификат за качество в потвърждение на спецификацията
 3. Транспорт: пригоден според изискванията за транспорт на хранителни продукти (чисти, сухи, закрити транспортни средства, без чужди миризми, без наличие на вредители)
 4. Квалификация на доставчика: Поне веднъж годишно: проверка или одит на доставчика, проучване в независима външна лаборатория за съответствие със спецификацията (за ГМО, пестициди, микотоксини).
 • * Методология NHSO4 *: 470g натриев нитрат (съдържание поне 99,5%) се разтваря в 1 литър дестилирана вода, към разтвора се прибавят 100 грама зърна царевица. Изчислява се количеството частици на дъното на съда – броят им е равен на якостта.

ЗА POL-FOODS

Нашата компания Pol-Foods е една от водещите производители на пелети за производството на снакс, както и на безглутенови зърнени пасти-макаронени изделия и спагети. Имаме бърз растеж в областта на хранителната промишленост, отворени сме за новите предизвикателства на пазара, за нуждите на нашите клиенти и бизнес партньори.

Благодарение на иноваторството и новите идеи, нашата компания стана известна и добре приета от множество чуждестранни партньори. В производствения процес използваме само най-добрите суровини и последните авангардни технологии, непрекъснато подобряваме продуктите и разширяваме производствения диапазон.

Наш приоритет са индивидуалните потребности на клиентите, гъвкавите цени на продуктите и оптималните срокове на доставка. Резултат от усилията ни са дългосрочното сътрудничество с нашите клиенти, които вярват в нас и в нашите продукти.

Нашият непрекъснат стремеж към усъвършенстване отговаря на очакванията на нашите клиенти и ни позволява да правим нови инвестиции.

Имаме клиенти от 42 страни в света и отговаряме на нуждите и на най-взискателните ни партньори от САЩ,  страните от Европейския съюз, Азия и Африка.

Сертификати на Sotelli, можете да видите тук. Награди – тук.