Глутен – какво трябва да знаем за него

Глутен – какво е глутен и какво трябва да знаем за него?

Глутен – това е специфичен растителен протеин, който се съдържа в житните храни и произведените от зърно продукти. Съставен е от белтъците глиадин и глутенин, които изграждат около 80% от белтъка в житното зърно и са главната причина за развитието на глутенова ентеропатия. Ако те попаднат в стомашно-чревния тракт на хора с глутенова непоносимост, може да се получат храносмилателни разстройства или по-сериозни здравословни проблеми, чието начало е възпаление на чревната лигавица и произтичащите от това смущения в организма.

Нетолерантността към глутен е свързана с диагнозата цьолиакия. Един от всеки триста човека на възраст между 30 и 45 години развива непоносимост към глутена, а проявените симптоми при само една трета от засегнатите са толкова силни, че да се налага да потърсят специализирана помощ.

Предимства на безглутеновата диета:

Хората с вродена или впоследствие развита непоносимос към глутена са длъжни да изключат храни съдържащи глутен от менюто си. Хората, които нямат такава непоносимост пък могат да се възползват от многото предимства, които получават при изключване или ограничаване на глутена от своето меню:

 • Забавя процеса на стареене.
 • Пшеницата (която съдържа глутен) повишава нивото на кръвната захар и нивото на гликирането на ензими, което вреди на колагена в кожата и по този начин се ускорява процесът на стареене.
 • по- лесно храносмилане
 • Много от храните, които съдържат глутен, съдържат също така скорбяла и рафинирани захари, които пречат на здравето и фигурата.
 • Според диетолозите безглутеновото хранене е най-лесният и здравословен начин да се справите с подуването и загуба на излишните мазнини
 • Изключването на глутена е чудесен начин да победите и хроничната умора.
 • Безглутеновата диета подобрява цялостното здравословно състояние на организма.
 • Безглутеновото хранене може да предпази от някои сериозни заболявания като диабет тип 2.
 • Стабилизира нивото на кръвната захар. Както знаем, прекомерният прием на захар води до затлъстяване и диабет и става честа причина за хроничната умора и изтощение.
 • Много научни проучвания са доказали, че намалената консумация на глутен може да спомогне и за възстановяването от някои заболявания, като например ревматоиден артрит, Паркинсонова болест, синдром на Даун, периферна невропатия, мултипленна склероза, остеопороза, анемия, заболявания на щитовидната жлеза.

Глутенова непоносимост и алергия, симптоми:

Непоносимостта към глутен може да се разпознае по редица признаци. Обикновено обаче минава доста време, докато се дефинира същността на здравословния проблем. Проблемът е в това, че е необходимо натрупване на прояви и факти, които да се свържат с усвояването на глутен. Ето някои от най-често срещаните признаци:

При децата:

 • диария, която не се повлиява от стандартните методи на лечение и промяната в хранителния режим на детето;
 • забавяне в процесите, свързани с наддаването на тегло;
 • уголемено коремче на детето, отоци;
 • децата често проявяват признаци на раздразнителност;
 • електролитни нарушения в белтъчния метаболизъм.

При възрастни:

 • влошаване на общото здравословно състояние;
 • постоянно чувство на умора;
 • неспособност за концентрация;
 • чести промени в настроението;
 • регулярна поява на афти и херпеси;
 • дерматит;
 • диария, метеоризъм, свързани с рязко редуциране на телесното тегло;
 • анемия – смята се, че това е най-показателният от всички симптоми, който се проявява дори и при хора с наднормено тегло;
 • мускулни заболявания;
 • електролитни нарушения;
 • чести проблеми със зъбите
 • Усещане на умора, отпадналост след консумация на храни с глутен.

Цьолиакия

Цьолиакия или глутенова ентеропатия е заболяване, причинено от вродена непоносимост към вид растителни протеини, глутен (medik.bg). Хората с непоносимост към глутен не са в състояние да преработват хранителни продукти от/със зърна на пшеница, овес, ръж, ечемик.

Попадайки в тънките черва, протеиновите компоненти увреждат лигавицата и тя става неспособна да приема всички основни хранителни съставки – мазнини, белтъчини, въглехидрати, витамини. Всичко това в детска възраст причинява различни хранителни дефицити, които водят до забавен растеж и аномалии в развитието.

Развива се т.н. малабсорбционен синдром, който може да бъде причинен и от други чревни заболявания и отклонения на метаболизма. За поставянето на точната диагноза цьолиакия е необходимо да се проведат специфични изследвания. Препоръчва се безглутенова диета, а при необходимост и медикаментозни терапии.

Как се диагностицира заболяването?

Глутеновата ентеропатия се диагностицира главно чрез кръвни изследвания за установяване на антитела (антигландиди и антиендомицини), които се откриват в кръвта на хора, страдащи от непоносимост към глутена.

Ако пробата се окаже положителна, се извършва едноскопско изследване с цел набавяне на биоматериал, който впоследствие се идентифицира с помощта на микроскоп за установяване на увредеността на клетките на тънките черва.

Лечение и превенция  на заболяването

Първото и най-важното нещо, което трябва да се направи, е да се прекрати консумацията на храни, съдържащи глутен, както и на такива, за които съществува съмнение. Постоянството в това отношение е другата, по-трудна част от решението на проблема.

Тъй като глутеновата ентеропатия се поддава изключително трудно на медикаментозно лечение, глутеновата диета е тази, която дава задоволителен резултат. Така необходимите за организма въглехидрати трябва да се набавят с помощта на продукти като царевица, соя,  прясно и кисело мляко, както и други млечни продукти ориз, елда.

Всички храни трябва да бъдат богати на витамини и минерали, тъй като нарушената абсорбция не позволява и тяхното усвояване.

Освен това, за болните от цьолиакия е важно да възстановят дефицита на витамини от групата В и цинк, което става с помощта на обилна консумация на продукти с растителен произход. Редуцирано трябва да бъде и количеството приети мазнини на ден, като допустимите дози са не повече от 40 г.

Безглутеновата диета се оказва единственото приемливо до момента решение. Пълното елиминиране на хранителните продукти, съдържащи глутен, позволява нормализиране на чревната функция.

Хората, страдащи от непоносимост към този протеин, трябва да запомнят, че като всеки алергизиращ агент, дори и нищожни количества са достатъчни, за да опредизвикат отговор от страна на организма, както и да попречат на оздравителния процес.

Хората, които желаят максимално да намалят риска от поява на заболяването трябва да намалят драстично или тотално да ограничат приема на храни съдържащи Глутен. Да консумират храни и продукти без глутен!

Накратко здравословното хранене винаги е ключа към по- добър живот.

Превърнете здравословното хранене в начин на живот !

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *